blog posts

Aftrekken

Ook wel bekend als min sommen. Vanaf groep 5 zal je met aftreksommen te maken krijgen. Met aftrekken wordt het een stuk lastiger om sommen uit je hoofd op te lossen. Veel scholen hanteren verschillende manieren om deze min sommen op te lossen. Zodoende kan je zelf kijken welke methode je het fijnste vindt en deze jezelf dus ook aanleren.

De rijgmethode

Een methode die we speciaal uitlichten bij aftreksommen is de rijgmethode. Bij de rijgmethode trek je eerst de tientallen van het getal af. Bijvoorbeeld 46-18. Je trekt er eerst 10 af en houdt 8 over (18-10=8). Vervolgens tel je de overgebleven eenheden van het getal af. Je kunt er zelf voor kiezen om de overgebleven eenheid, in dit geval 8, in een of meerdere stappen af te trekken. Het voordeel van rijgen is dat je makkelijk verder of terug kunt tellen doordat je in verschillende stappen rekent.

Kies 1 strategie

We raden je wel aan om gebruik te maken van één vaste aftrek strategie. Je hebt er het meeste aan om een vaste strategie aan te houden en jezelf vervolgens meester te maken over deze strategie. Naast de rijgmethode zijn dit twee van de meest gebruikte aftrek strategieën:

  • Kolomsgewijs rekenen: deze variant wordt ook veel bij het optellen gebruikt. Dus wanneer je die goed bevalt is het makkelijk dezelfde strategie te gebruiken bij het aftrekken. Hierbij trek je dus de duizendtallen, honderdtallen, tientallen en vervolgens eenheden van groot naar klein van elkaar af. De overgebleven uitkomsten tel je vervolgens bij elkaar op voor de uitkomst.
  • Cijferend aftrekken: bij deze iets wat ouderwetse manier reken je alles in één keer uit door middel het simpelweg gewoon te onthouden. Bij deze manier is de kans op fouten minder groot. Bovendien kan het oplossen van een som middels onthouden zorgen voor zelfvertrouwen in het rekenen en het bespaart je de nodige tijd!

Wil jij meer informatie over min sommen? Kijk dan eens rond bij onze online spelletjes. Wellicht dat die je verder kunnen helpen bij het beheersen van deze vorm van rekenen.

 

Terug naar overzicht
© rekenkist.nl 2023 / Privacy & Disclaimer / Partners / Sitemap