blog posts

Delen

Zoals we inmiddels weten zijn er tal van foefjes en tricks om rekenen makkelijker te maken. Zo ook bij delen, ook wel bekend als staartdelingen. We bespreken samen de twee meest geschikte manieren om je hierin te ontwikkelen.

Staartdelingen vandaag de dag

De hedendaagse rekenmiddelen zijn opgezet met de bedoeling beter te worden in het realistische rekenen. Dit houdt in dat je niet langer eeuwige rijtjes in je hoofd hoeft te maken, maar gaat rekenen vanuit inzicht en je ontwikkelde getallenkennis. Hier zijn de meningen over verdeeld en daarom hebben we zowel een nieuwe als klassieke methode van staartdelingen omschreven:

  • Klassieke staartdeling: Een klassieke staartdeling is eigenlijk gewoon het omgekeerde van wat we doen bij vermenigvuldigen. Je kunt delen en vermenigvuldigen dus als het ware als broertjes zien! Er kunnen echter ook deelsommen zijn waarbij je één stuk overhoudt. Bijvoorbeeld bij een oneven aantal. Hierbij ga je werken met cijfers achter de komma.
  • De hapmethode: De nieuwe stijl van staartdelingen maken is gebaseerd op het zien van gelijkenissen met aftreksommen. Deze stijl houdt in dat je telkens als het ware de veelvoud van getallen afhapt totdat ze op nul staan. Vandaar te term 'hapmethode'. Deze stijl is niet gericht op een algoritme en je kunt dus vrijuit kiezen op welke wijze jij wilt veelvouden.

Wil jij graag meer te weten komen over staartdelingen of gewoon even oefenen met het kiezen van jouw favoriete manier van delen? Neem dan eens een kijkje bij onze online spellen! Hier vind je naast spelletjes ook handige en bruikbare tips om een meester in delen te worden!

Terug naar overzicht
© rekenkist.nl 2023 / Privacy & Disclaimer / Partners / Sitemap