blog posts

Optellen

Met optellen wordt meestal gestart wanneer kinderen in groep 5 zitten en rond de 8 á 9 jaar oud zijn. De eerste optelsommetjes maak je met behulp van een pen en kladpapier. Doorgaans worden op scholen verschillende vormen van optellen aangeleerd. Rekenkist heeft de twee meest populaire en makkelijke manieren uitgelicht.

Kolomsgewijs rekenen

De afgelopen jaren is er sprake geweest van kolomsgewijs rekenen. Hierbij werk je met het optellen van links naar rechts. Je telt eerst de grootste eenheden op en gaat vervolgens steeds een stapje lager. Bijvoorbeeld van duizend- naar honderdtallen enzovoort. Hierbij is het heel belangrijk dat je de waardes van de nummers goed weet en kunt onderscheiden van elkaar. Het lastige is dan ook wanneer je met grote getallen gaat werken dat dit leidt tot heel erg veel kladderen op je blad. Hierdoor verlies je eerder het overzicht waardoor bovendien de kans op fouten groter wordt.

Cijferend optellen

Het laatstgenoemde probleem doet zich bij cijferend rekenen niet zo snel voor. Zo kun je een hele moeilijke som met grote getallen of kommagetallen erin even simpel oplossen als een eenvoudigere som. Vooral als je moeite hebt met rekenen met grote getallen is het cijferend optellen een leerzame en aan te raden manier van rekenen. Bij cijferend optellen noteer je de getallen die onder elkaar staan. Vervolgens noteer je de volgende eenheden: honderdtallen, tientallen etc. boven de getallen om deze vervolgens per eenheid bij elkaar op te tellen. Het lijkt zodoende een beetje op kolomsgewijs rekenen, maar is met name veel handiger bij sommen met grote getallen.

Wil jij meer informatie over optellen? Kijk dan eens rond bij onze online spelletjes. Wellicht dat die je verder kunnen helpen bij het beheersen van deze vorm van rekenen.

Terug naar overzicht
© rekenkist.nl 2023 / Privacy & Disclaimer / Partners / Sitemap