blog posts

Procenten rekenen

We trappen af met meteen een van de moeilijkere onderdelen van het rekenen. Namelijk het rekenen met procenten. Bij het rekenen met procenten krijg je te maken met verschillende soorten sommen. Je moet er voor jezelf achterkomen welke soort jij het fijnste vindt. Het is dan ook slim om de door jouw gekozen soort te blijven volgen. Procenten rekenen wordt altijd aangeduid met het percentageteken %.

Een deel van het geheel

Een procent kun je zien als een deel van een bepaald geheel. Bij bijvoorbeeld een taart die in twee stukken wordt gedeeld. De totale taart is dan bij het rekenen van procenten 100%. Wanneer de taart in twee stukken gesneden wordt. Bestaan beide stukken uit 50%, ieder stuk is 50% en bij elkaar zijn ze 100%.

Problemen bij het rekenen van procenten

Enkele veelvoorkomende probleempjes bij procenten rekenen zijn dat sommen, waarbij je het geheel van 100% weet en waarvan vervolgens een bepaald percentage (deel) van moet worden uitgerekend. In sommige gevallen is het andersom en dient de 100% uitgerekend te worden. Ook dit wordt door veel kids als moeilijk ervaren. Daarnaast hebben veel kinderen moeite met sommen waarbij 2 getallen gegeven zijn en het percentage vervolgens uitgerekend dient te worden.

Tips and tricks:

Wanneer je veel moeite hebt met het uitrekenen van procenten kun je het ook omzetten naar breuken. Want wanneer je met procenten rekent, reken je eigenlijk met een breuk die je 100 kunt noemen. Je kunt deze percentages bovendien ook opschrijven als kommagetal of zelfs als getal met 2 cijfers achter de komma mocht je dit makkelijker of fijner vinden!

Terug naar overzicht
© rekenkist.nl 2024 / Privacy & Disclaimer / Partners / Sitemap