blog posts

Vermenigvuldigen

Ook voor het vermenigvuldigen zijn er meerdere mogelijkheden. We raden je aan om aan te leren het vermenigvuldigen met kleine getallen zoveel mogelijk uit je hoofd te doen. Als je jezelf de tafeltjes van 1 tot en met 10 goed aanleert gaat je dit normaal gesproken makkelijk af. Wil je jezelf nu écht uitdagen? Leer dan ook de tafeltjes van 11, 12, 15 en 25 uit je hoofd!

De vermenigvuldig strategieën

Voor vermenigvuldigen is het in vergelijking tot andere manieren ook slim om vooraf één vaste strategie te kiezen en deze vervolgens te leren beheersen. We raden je aan om de volgende twee vermenigvuldig strategieën aan te leren:

  • Kolomsgewijs vermenigvuldigen: bij kolomsgewijs vermenigvuldigen reken je de som in verschillende stappen uit. Dit houdt in dat je eerst de eenheden van de som vermenigvuldigd. Vervolgens de tientallen, daarna met de honderdtallen en uiteindelijk ook de duizendtallen (mits deze in de som zitten). De rijen die uiteindelijk gevormd zijn tel je bij elkaar op en vervolgens heb je je uitkomst! Klein nadeel is wel dat wanneer de som groter wordt je erg veel tijd kwijt bent met deze methode.
  • Handig vermenigvuldigen: Wanneer je fan bent van hoofdrekenen raden we je deze methode aan. Vooral wanneer je de eerdergenoemde tafeltjes goed beheerst, is deze manier gemakkelijk en bovendien tijdbesparend.

Wil jij graag oefenen met het vermenigvuldigen van sommen? Neem dan eens een kijkje bij onze online spellen! Hier vind je naast spelletjes ook handige en bruikbare tips om een meester in vermenigvuldigen te worden!

Terug naar overzicht
© rekenkist.nl 2023 / Privacy & Disclaimer / Partners / Sitemap